bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Wat zijn zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn componenten van zonnesystemen en zetten de energiestraling van zonlicht om in elektrische energie. Hiervoor worden foto-elektrische effecten in chemische elementen of verbindingen gebruikt. Een zonnemodule bestaat uit in serie of parallel geschakelde zonnecellen. De materialen die in de zonnecellen worden gebruikt, werken met het zogenaamde interne foto-elektrische effect. Het foto-elektrische effect beschrijft - in het algemeen - dat metalen platen elektronen afgeven wanneer ze met licht worden bestraald. De intensiteit van de elektronenstroom is recht evenredig met de lichtintensiteit. De theoretische modellen hiervoor gaan onder meer terug op Max Planck en Albert Einstein. Het fotovoltaïsche effect is een soort intern foto-elektrisch effect. Ladingsparen worden gescheiden door de invloed van het invallende licht en gaan over in bepaalde zones van een halfgeleider. Deze beweging creëert een stroom, de fotostroom, die kan worden afgetapt op de aansluitingen van het gebruikte halfgeleidermateriaal.

Een enkele zonnecel produceert slechts weinig elektriciteit. Om een noemenswaardig vermogen op te wekken, is het dus nodig een groot aantal cellen te gebruiken. Dit is precies het geval met een zonnemodule: Het bestaat uit verschillende zonnecellen die op een frame zijn gemonteerd en in serie of parallel zijn geschakeld. Een weerbestendige afdekking van glas beschermt de cellen tegen invloeden van buitenaf. Het voordeel van deze oplossing ligt voor de hand: de installatie van een fotovoltaïsche module kan veel sneller worden uitgevoerd dan wanneer alle cellen afzonderlijk moeizaam zouden moeten worden aangesloten.

Hoe worden zonnepanelen gebouwd?

Een zonnemodule bestaat uit de volgende elementen:

  • Ruit van veiligheidsglas: biedt aan de zonzijde bescherming tegen oa weer en vervuiling
  • Doorzichtige plastic laag: houdt de zonnecellen vast. Als materiaal wordt ethyleenvinylacetaat (EVA) of siliconenrubber gebruikt.
  • Elektrische verbinding van de individuele zonnecellen met elkaar door middel van soldeerbanden
  • Rug van weerbestendig kunststof ter bescherming met folies van polyvinylfluoride of polyester
  • De gehele constructie is omgeven door een frame - om redenen van gewichtsbesparing gemaakt van aluminium profiel. Het beschermt de ruit tijdens transport, behandeling en montage. Het dient ook om de structuur van zonnepanelen te versterken.
  • Er is een aansluitdoos geïnstalleerd om de elektrische energie te onttrekken, vaak met aansluitkabels en stekkers. Vrijloop- of bypass-diodes zorgen ervoor (afhankelijk van de bedrading van de zonnepanelen) dat niet-verlichte modules elektrisch worden "overgeslagen".
  • Elke zonnecel heeft een individueel, onveranderlijk serienummer op het frame of op de ingebouwde zonnecellen.

De afzonderlijke elementen worden samengevoegd in een proces dat lijkt op lamineren.

Zonnepanelen zijn verkrijgbaar als flexibele en starre versies, wat hun toepassingsgebied vergroot. Stijve zonnepanelen bestaan meestal uit zonnecellen op siliciumbasis. De module beschermt de zonnecellen mechanisch tegen omgevingsinvloeden. Het behuizingsmateriaal is geschikt voor permanent buitengebruik. Er zijn onderhoudsvrije, zelfreinigende modules die ook bestand zijn tegen zout water. Flexibele modules bestaan uit monokristallijne cellen tussen transparante plastic platen.

Zonnepanelen zenden altijd gelijkspanning (DC) uit. Elektrische kenmerken zijn:

  • onbelaste spanning
  • Kortsluitstroom
  • Spanning, stroom en vermogen in de best mogelijke bedrijfsomstandigheden
  • Temperatuurcoëfficiënt (TK) voor de vermogensverandering, de open-circuitspanningsverandering en de kortsluitstroomverandering
  • de efficiëntie en de diafragma-efficiëntie (gebaseerd op de openingsbreedte van de module)
  • maximale systeemspanning

Welke zonnepanelen zijn verkrijgbaar bij Conrad?

In ons assortiment worden zonnepanelen onderscheiden volgens verschillende technische aspecten:

  • Dunne film zonnepaneel 
    De voordelen zijn lage productiekosten en kortere terugverdientijden. Deze modules zijn interessant voor investeerders met grotere gebieden.

  • Monokristallijne zonnemodule
    Ze zijn complex om te vervaardigen, maar uiterst efficiënt vanwege het hoge siliciumgehalte. Door hun hoge efficiëntie zijn ze bijzonder geschikt voor kleine dakoppervlakken.

  • Polykristallijne zonnemodule
    Ze hebben een lager rendement dan bijvoorbeeld monokristallijne modules. Zuiver silicium wordt minder vaak gebruikt. Deze modules zijn goed toepasbaar op grote oppervlakken. Dit type zonnemodule wordt momenteel wereldwijd het meest gebruikt

Wie gebruikt zonnepanelen?

Overal waar ruimte beschikbaar is voor het gebruik van zonnestraling, kunnen zonnepanelen worden ingezet ter aanvulling of vervanging van de conventionele stroomvoorziening. Ook kampeerders, zeilers, modelbouwers, tuinliefhebbers en mobiele werkplaatsen behoren tot de doelgroepen voor het gebruik van zonnepanelen.

FAQ - veelgestelde vragen over zonnepanelen

Welke veiligheids- en bedieningsinstructies moeten in acht worden genomen?

Uitgebreide bedieningsinstructies zijn bijgesloten bij de afzonderlijke componenten van kleine zonnesystemen. Let hier goed op voordat u met de installatie begint. Let goed op mogelijke buigradii en het vermijden van trillingen. Zorg er bij het aansluiten van modules voor dat de polariteit correct is. Zonnepanelen zijn ontworpen om het hele jaar door zonne-energie op te wekken. Lijn hiervoor de zonnemodule zonder schaduw naar het zuiden uit. Vocht is de grootste vijand van het interieur van de zonnepanelen. Let er bij transport, installatie en bevestiging op dat de buitenste beschermelementen niet beschadigd zijn.

Wat is de levensduur van zonnepanelen?

De levensduur wordt gegeven tot 25 jaar. De oorspronkelijke efficiëntie daalt met ongeveer 10 procent na 20 jaar en met 13 procent na 25 jaar. Kristallijne zonnecellen gaan naar verwachting tot 30 jaar mee.

Waar moet bij het afvoeren van zonnepanelen rekening mee worden gehouden?

Het materiaal van een fotovoltaïsche module kan in gespecialiseerde bedrijven tot 95 procent worden gerecycled. Het weggooien van elektronische componenten als huishoudelijk afval is verboden. Maak gebruik van de openbare inzamelpunten van de gemeenten.

Onze praktische tip

Boor geen extra gaten in uw zonnemodule om de bescherming tegen weersinvloeden niet te schaden. Controleer na een hagelbui het veiligheidsglas van de modules. Overweeg, voordat u een zonnestelsel installeert, de nodige wijzigingen aan te brengen in uw verzekeringsdekking. Hiervoor zijn er nu zogenaamde all-risk verzekeringen. Deze dekken schade veroorzaakt door natuurkrachten, kortsluiting, ontwerpfouten, bedieningsfouten, diefstal, vandalisme, reparatiewerkzaamheden en zelfs inkomstenderving als gevolg van defecten.